Eduard Paček o heslách a MFA

Prečo je nastavenie dostatočne silných hesiel dôležitým prvkom v digitálnej ochrane?

Nastavenie silných hesiel je pre malé a stredné podniky veľmi dôležité, pretože slúži ako prvá ochranná línia pred neoprávneným prístupom k citlivým informáciám. Slabé heslá môžu hackeri ľahko prelomiť pomocou techník, ako sú útoky hrubou silou alebo sociálne inžinierstvo. Ak sa firma stane obeťou kybernetického útoku, dôsledky môžu byť vážne, vrátane finančných strát, poškodenia dobrého mena a straty dôvery zákazníkov.

Silné heslo však nie je dostatočné, ak je s ním nesprávne zaobchádzané. Ak je napísané na papieri nalepenom na monitore, poslané na vlastný email alebo uložené v textovom súbore na ploche, aj silné heslo stráca svoju bezpečnostnú hodnotu. Malé a stredné podniky často nemajú takú robustnú infraštruktúru kybernetickej bezpečnosti ako väčšie organizácie, a preto sú zraniteľnejšie voči útokom. Silné heslá znižujú pravdepodobnosť narušenia tým, že zaisťujú lepšiu ochranu citlivých údajov, čo je dôležitým signálom pre klientov a partnerov.

Jeden z príkladov incidentov bol tzv. „Snowflake Incident“, kde boli ukradnuté prihlasovacie údaje jedného zamestnanca a použité na prístup k demo účtom. Tieto účty nemali dostatočnú mieru zabezpečenia, čo útočníkom umožnilo obísť aj multifaktorové overenie (MFA) a získať prístup k citlivým údajom viac ako 400 firiem. Ukradnuté dáta sa následne pokúsili predať späť napadnutej spoločnosti a samozrejme aj na dark webe. Napríklad systém Windows odráža približne 1000 útokov na heslá za jednu sekundu, pričom až 99,9 % kompromitovaných účtov nepoužíva multifaktorové overovanie. Napriek tomu MFA používa stále len približne 28 % používateľov. 

Ako k ochrane prispieva multifaktorové overovanie?

Multifaktorové overovanie zvyšuje bezpečnosť tým, že vyžaduje viac faktorov na overenie prístupu. Tieto faktory môžu zahŕňať 1. niečo, čo používateľ vie, napríklad heslo, 2. niečo čo používateľ má, ako bezpečnostný token a 3. niečo, čím používateľ je, biometrické overenie. Multifaktorové overovanie teda môže zahŕnať napríklad takéto štyri vrstvy: meno a heslo, biometriu, špecifiká geolokácia, napríklad kancelária alebo home office, časové alebo dátumové ohraničenie. Tieto vrstvy zabezpečenia výrazne znižujú riziko neoprávneného prístupu aj v prípade, že je heslo kompromitované. Jednou z možností, ako minimalizovať ľudskú chybu pri heslách, je využitie smartfónu ako bezpečnostného tokenu. Tento prístup eliminuje potrebu pamätať si heslo a znižuje riziko, že dôjde k jeho zneužitiu. Smartfón môže skenovať QR kódy alebo využiť biometriu na overenie prístupu, čím odstraňuje ľudský faktor z procesu autentifikácie. 

Aké sú výhody kombinácie multifaktorového overovania (MFA) so správou privilegovaných prístupov (PAM)?

Spojenie multifaktorového overovania (MFA) a správy privilegovaných prístupov (PAM) poskytuje niekoľko výhod pre firmy, ktoré chcú zvýšiť svoju kybernetickú bezpečnosť. Tento viacúrovňový prístup výrazne znižuje riziko neoprávneného prístupu a chráni citlivé údaje. Okrem toho pomáha dodržiavať legislatívne požiadavky a predpisy, ktoré často vyžadujú silné kontroly prístupu.

PAM môže zaviesť princíp minimálnych privilégií, kde používateľom je pridelený len taký prístup, aký potrebujú. Kombinácia s MFA zabezpečuje, že prístup je udelený iba prostredníctvom spoľahlivého overovacieho procesu. Navyše, pomocou PAM môžu firmy sledovať a kontrolovať činnosť používateľov, čím sa zvyšuje zodpovednosť a zabezpečuje, že oprávnený používateľ vykonáva svoje úlohy.

Posilnenie kybernetickej bezpečnosti pomocou MFA a PAM tiež zvyšuje dôveru zákazníkov a partnerov, pretože firma týmto spôsobom preukazuje proaktívne kroky na ochranu údajov. Preukázanie silného záväzku k bezpečnosti môže zlepšiť obchodné vzťahy a posilniť reputáciu firmy.

Pre malé a stredné podniky sú silné heslá nevyhnutné na zabránenie neoprávnenému prístupu k údajom. MFA pridáva ďalšiu vrstvu ochrany, ktorá zabezpečuje, že ani kompromitované heslá neviedli k narušeniu bezpečnosti. V kombinácii s PAM nielen posilňuje obranu, ale tiež zabezpečuje, že používatelia majú primerané úrovne prístupu, ktoré spĺňajú predpisy. Tento prístup ponúka komplexnú ochranu citlivých informácií a zachovanie dôvery.

 

Previous
Previous

Česko-slovenská cena za priemysel 4.0 je tu!

Next
Next

Zapojte sa aj vy do AI mapy Slovenska