Katarína Remecká o medzisektorovej spolupráci

Ako by mohla vyzerať spolupráca medzi vládou, súkromným, tretím sektorom a akadémiou v podpore ekosystému v oblasti kybernetickej bezpečnosti?


Spolupráca by mohla vyzerať ako také posedenia a stretnutia pri okrúhlom stole, kde sú zástupcovia jednotlivých sektorov so svojimi vlastnými úlohami a misiami, ale súčasne s rovnakými právami a možnosťami, rovnocennosťou v prístupe k diskusii a k jej výstupom. 

Vnímame, že tá naša kyberkomunita, ktorá zatiaľ síce nie je až taká veľká, je trošku roztrieštená. Je to daň za extrémne rýchly a dynamický vývoj. Nám sa veľmi dobre osvedčili formáty menších klubov. Čiže stretnutí pri takýchto okrúhlych stoloch, kde sa stretávajú rôzni odborníci s rôznymi rolami v rámci svojich organizácií, z rôznych sektorov a odvetví. Čo ich spája, je záujem spoločne riešiť daný problém a otvorene vzájomne komunikovať to, čo ich trápi a majú naozaj za cieľ posunúť sa k efektívnemu riešeniu. 

Vieme si predstaviť, že takýto formát by mohol veľmi dobre fungovať aj na úrovni vlády a jej regulátorov v danej oblasti. Tie by pri stretnutí so všetkými ostatnými zástupcami sektorov mohli komunikovať a diskutovať na konkrétne témy s konkrétnymi odborníkmi. Ľudsky veľmi intenzívne vnímame silu, ochotu a úprimnú ochotu členov komunity zdieľať svoje skúsenosti.

Ako môžu MSP prispievať k posilneniu ekosystému v oblasti kybernetickej bezpečnosti?

Iniciatívou zdola, aktívnym dožadovaním sa podpory štátu, ale súčasne nečakajme, že štát za nás tieto veci vyrieši. Nech nám nie je jedinou motiváciou regulácia a možné pokuty. Vidíme veľký priestor pre osobnú motiváciu riaditeľov a konateľov spoločnosti tak na osobnej, ako aj na firemnej úrovni.

Je veľmi dôležité uvedomiť si, aké máme hodnoty, čo je pre nás vzácne, a ako to môžeme chrániť. Dôležitá je aj zmena paradigmy z reputačného rizika na verziu už vieme, máme skúsenosť a sme si toho vedomí. Komunikovať svoju skúsenosť a úroveň zabezpečenia v online priestore môže byť konkurenčnou výhodou, čím bude väčšia osveta spoločnosti tým pádom aj u spotrebiteľov, ohľadom kybernetickej nebezpečnosti, tým viac bude malým a stredným firmám ich angažovanosť v tejto veci hrať do karát. 

V dobe, kedy každá jedna spoločnosť, ktorá pôsobí v online priestore, vám chce vytvoriť nejaký účet a ponúka vám rôzne aplikácie, ponúka rôzne digitálne chuťovky. Je pre uvedomelých spotrebiteľov táto téma priam rozhodujúca. Ako zástupca malej a strednej firmy, ktorý sa do oblasti kybernetickej bezpečnosti dostal bližšie pred necelými dvoma rokmi, by som vás rada všetkých povzbudila. Nie je to nič náročné a vie to byť zábavné.

Previous
Previous

Európske startupy žiadajú integrovanejší jednotný trh

Next
Next

Takeaways from webinar about EU Elections