Inovačný akcelerátor pre Severný Atlantik (DIANA) a Európsky obranný fond (EDF)

Radi by sme vám dali do pozornosti niekoľko príležitostí v oblasti obranného priemyslu, ktoré by pre Vás mohli byť zaujímavé

Ako ukazuje vývoj konfliktu na Ukrajine, domáci priemysel je pre obranyschopnosť krajiny kľúčový. Túto dôležitosť si uvedomuje aj naše ministerstvo obrany (MOSR), ktoré sa snaží pomôcť slovenským firmám získať externé financovanie pre výskum a vývoj. Medzi možnosti, ako takéto financovanie získať, patria najmä dva mechanizmy:

Európsky obranný fond (EDF)
EDF je nástroj Komisie na podporu výskumu a vývoja v oblasti obrany. Jeho hlavné ciele sú podpora spolupráce medzi priemyslom a výskumnými subjektami v oblasti obrany, rozvoj obranných kapacít EÚ prostredníctvom investícií a pomoc európskym spoločnostiam pri vývoji špičkových a interoperabilných obranných technológií a zariadení.

EDF ponúka podporu a poradenstvo účastníkom počas celého cyklu výskumu a vývoja. Fond má na roky 2021 – 2027 rozpočet takmer 8 miliárd EUR, pričom 2,7 miliardy EUR je vyčlenených na kolaboratívny obranný výskum a 5,3 miliardy EUR na projekty rozvoja schopností spolupráce, ktoré dopĺňajú národné príspevky.

Finančná podpora je poskytovaná predovšetkým prostredníctvom grantov až do výšky 100 % oprávnených nákladov v závislosti od zapojených aktivít a bonusového systému, ktorý zohľadňuje MSP, stredne veľké spoločnosti a napojenie na PESCO projekt.

EDF sa implementuje prostredníctvom ročných pracovných programov štruktúrovaných podľa 34 tematických a horizontálnych kategórií. Cieľom identifikovaných priorít je prispieť k bezpečnostným a obranným záujmom Únie v súlade s prioritami obranných spôsobilostí, na ktorých sa dohodli členské štáty v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky.

Ročné pracovné programy EDF sa definujú v úzkej spolupráci so zástupcami členských štátov v rámci Programového výboru EDF vrátane zapojenia Európskej obrannej agentúry (EDA) a Európskej služby pre vonkajšiu činnosť.

V polovici apríla sa budú zverejňovať výzvy na tento rok. MOSR však potrebuje indikáciu záujmu zo strany firiem a priemyslu, aby mohlo žiadateľov efektívne prepojiť do medzinárodných konzorcií, ktoré sa budú formovať.

Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) je revolučný inovačný akcelerátor zriadený 31 členskými štátmi NATO. Vychádza z agendy "NATO 2030" a stáva sa mechanizmom na posilnenie spolupráce medzi aliančnými štruktúrami a civilným sektorom, zároveň udržiavajúc technologickú výhodu prostredníctvom inovatívnych riešení, ktoré sú relevantné pre súčasné aj budúce vojenské požiadavky.

Sieť DIANA funguje ako spojovací most medzi civilnými a vojenskými odborníkmi, výskumnými inštitúciami, testovacími centrami, súkromnými spoločnosťami a inovátormi z krajín NATO. Disponuje špičkovou výskumno-vývojovou infraštruktúrou a otvára nové možnosti pre inovatívne subjekty, ktoré môžu upraviť svoje technológie a riešenia na mieru pre potreby ozbrojených síl a bezpečnostného sektora.

Pre koho je DIANA určená?

DIANA je vhodná pre subjekty s vysokým inovačným potenciálom v akejkoľvek fáze vývoja. Medzi ďalšie cieľové skupiny patria subjekty vyvíjajúce sofistikované a inovatívne komerčné technológie, ktoré môžu byť použité na riešenie bezpečnostných výziev v obrannom sektore, ako aj pre subjekty, ktoré hľadajú príležitosť stať sa súčasťou transatlantického inovačného ekosystému.

Pokiaľ Vás téma EDF alebo DIANA zaujala alebo máte akákoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať.

Čo je možné získať účasťou v akcelerátore DIANA?

Účasť v DIANA prináša širokú škálu výhod:

  • Granty: Finančná podpora na pokrytie nákladov počas akceleračného programu DIANA.

  • Mentoring a vzdelávanie: Konzultácie s mentormi z popredných technologických spoločností, dodávateľmi obranných riešení a odborníkmi na verejné obstarávanie.

  • Príležitosti na testovanie: Prístup k sieti viac ako 60 testovacích centier v krajinách NATO.

  • Spojenie s investormi: Aktívne prepojenie inovátorov s dôveryhodnými spojeneckými investormi.

  • Prístup na trhy v krajinách NATO: Možnosť preniknutia na trhy v krajínach NATO.

Prioritné oblasti DIANA

DIANA sa zameriava na nasledujúce prioritné oblasti:

  • Nové materiály a výrobné systémy

  • Energetika a pohonné systémy

  • Biotechnológie

  • Kvantové technológie

  • Dáta

  • Vesmírne technológie

  • Hypersonické systémy

  • Autonómne riešenia

  • Umelá inteligencia

Previous
Previous

Marián Volent about the advantage of the expansion to the US market

Next
Next

Miloš Poplar z organizácie Eldison prezradil ako vyzerajú špecifiká expanzie do USA